FORUM Piękny Umysł

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Zapraszamy na nasz czat :: https://puczat.pl

Limity dorabiania do renty

Pieniądze - ZUS, KRUS, MOPS, zasiłki, renty, praca
    3
    4
    43
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • typasek
      typasek pu-members last edited by

od 1 grudnia 2019 r. do 29 lutego 2020 r. emeryci i renciści mogą dorobić miesięcznie:

do 3 452,20 zł brutto – bez zmniejszenia świadczenia,
      od 3 452,20 zł do 6 411,10 zł brutto – świadczenie zmniejszone,
      powyżej 6 411,10 zł brutto – ZUS wstrzyma wypłatę emerytury lub renty.

źródło: https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/emerytury_i_renty/3569126,Ile-moze-dorobic-emeryt-i-rencista-od-1-grudnia-2019-r-do-29-lutego-2020-r.html

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • C
        Czarodziej pu-simple last edited by

Hej. Czy jak w piśmie od ZUSu mam tylko słowa o całkowitej niezdolności do pracy, bez informacji o tym jaką przyznano mi grupę, to nie mogę pracować?

• japa
          japa pu-members last edited by

Odnośnie wpisu @typaska z początku tematu, dodam tylko, że kwoty te bazują na średniej krajowej w danym roku, czyli co rok kwoty te się zmieniają i są ogłaszane w któryś tam dzień roku…

@Czarodziej znalazłem specjalnie dla Ciebie poniższy artykuł:
          http://www.biznesbezprzeszkod.pl/2016/03/23/czy-mozna-zatrudnic-osobe-z-orzeczeniem-calkowitej-niezdolnosci-do-pracy/

Wynika z niego, że możesz podjąć pracę pod poniższymi warunkami:

• albo w zakładzie chronionym
          • lub w każdej innej pracy gdy pracodawca stworzy Ci odpowiednie miejsce pracy dostosowane do Twojego schorzenia, przez które jesteś na rencie
          • lekarz medycyny pracy na podstawie Twojej historii choroby, stanu obecnego i opisu stanowiska pracy od pracodawcy wyrazi zgodę na Twoja pracę

Jednocześnie gdy jesteś na rencie chorbowej, a nie socjalnej (z tego co wiem), możesz dorobić jak pisała @typasek, czyli

• do 70% brutto średniej krajowej w danym roku nie tracąc zupełnie wysokości świadczenia z ZUS z tytułu swojej renty
          • od 70% do 130% brutto średniej krajowej w danym roku, tracąc proporcjonalnie świadczenia z ZUS z tytułu swojej renty

Niestety nie znalazłem tych samych informacji na szybko stronie ZUS, bo strona tej instytucji jest z “dupy” :-), jednak gdy ktoś znajdzie u źródła potwierdzenie naszych danych tutaj przytoczonych, proszę o wrzutkę linka lub skan odpowiedniego dokumentu/broszury z ZUS.

Jednak z mojej wiedzy przytoczone informację i artykuł do którego linka Tobie wkleiłem są prawdziwe.

Pozdrawiam,
          JaPA

"Patrząc z rynsztoku do Gwiazd" [M.T.]

• C
            Czarodziej pu-simple last edited by

Dziękuję JaPA.

• First post
              Last post
            Copyright © 2005 - 2022 Społeczność Piękny Umysł made with NodeBB Contributors