Odnośnie wpisu @typaska z początku tematu, dodam tylko, że kwoty te bazują na średniej krajowej w danym roku, czyli co rok kwoty te się zmieniają i są ogłaszane w któryś tam dzień roku...
@Czarodziej znalazłem specjalnie dla Ciebie poniższy artykuł:
http://www.biznesbezprzeszkod.pl/2016/03/23/czy-mozna-zatrudnic-osobe-z-orzeczeniem-calkowitej-niezdolnosci-do-pracy/
Wynika z niego, że możesz podjąć pracę pod poniższymi warunkami:
- albo w zakładzie chronionym
- lub w każdej innej pracy gdy pracodawca stworzy Ci odpowiednie miejsce pracy dostosowane do Twojego schorzenia, przez które jesteś na rencie
- lekarz medycyny pracy na podstawie Twojej historii choroby, stanu obecnego i opisu stanowiska pracy od pracodawcy wyrazi zgodę na Twoja pracę
Jednocześnie gdy jesteś na rencie chorbowej, a nie socjalnej (z tego co wiem), możesz dorobić jak pisała @typasek, czyli
- do 70% brutto średniej krajowej w danym roku nie tracąc zupełnie wysokości świadczenia z ZUS z tytułu swojej renty
- od 70% do 130% brutto średniej krajowej w danym roku, tracąc proporcjonalnie świadczenia z ZUS z tytułu swojej renty
Niestety nie znalazłem tych samych informacji na szybko stronie ZUS, bo strona tej instytucji jest z "dupy" :-), jednak gdy ktoś znajdzie u źródła potwierdzenie naszych danych tutaj przytoczonych, proszę o wrzutkę linka lub skan odpowiedniego dokumentu/broszury z ZUS.
Jednak z mojej wiedzy przytoczone informację i artykuł do którego linka Tobie wkleiłem są prawdziwe.
Pozdrawiam,
JaPA