Jak orientacyjnie obliczyc prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy
-
Cześć userze,
mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku i zdrowie dopisuje :)
Gdybyś jednak Ty lub Twój krewny/znajomy chciał się dowiedzieć czy przysługuje Ci renta z tytułu niezdolności do pracy - może mój wpis w tym Ci trochę pomoże :)
Ponizej opisuję kroki, które wykonałam żeby dowiedzieć się czy już się kwalifikuję do renty z tytułu niezdolności do pracy (choruję na schizofrenię paranoidalną od 27 roku życia) czy jeszcze muszę trochę powalczyć i pracować.
Tu uwaga! To jest renta z tytułu niezdolności do pracy i datę niezdolności określa lekarz orzecznik ZUS po badaniu i po złożeniu kompletów dokumentów we wniosku.
Jednak wymogi są takie:
Będziesz mieć prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, jeśli spełnisz łącznie następujące warunki:
jesteś niezdolny do pracy; masz wymagany – odpowiedni do wieku – staż ubezpieczenia (okres składkowy i nieskładkowy): 1 rok – jeżeli stałeś się niezdolny do pracy zanim ukończyłeś 20 lat, 2 lata – jeżeli stałeś się niezdolny do pracy między 20 a 22 rokiem życia, 3 lata – jeżeli stałeś się niezdolny do pracy między 22 a 25 rokiem życia, 4 lata – jeżeli stałeś się niezdolny do pracy między 25 a 30 rokiem życia, 5 lat – jeżeli stałeś się niezdolny do pracy po ukończeniu 30 lat, przy czym okres ten musi przypadać w ciągu ostatnich 10 lat: przed dniem, w którym zgłosiłeś wniosek o rentę, lub przed dniem, w którym powstała Twoja niezdolność do pracy; Twoja niezdolność do pracy powstała w czasie okresów składkowych lub nieskładkowych wskazanych w ustawie emerytalnej, albo w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Ten wymóg nie obowiązuje, jeśli spełnisz łącznie następujące warunki: jesteś całkowicie niezdolny do pracy oraz masz co najmniej: 20-letni staż ubezpieczeniowy – jeśli jesteś kobietą, 25-letni staż ubezpieczeniowy– jeśli jesteś mężczyzną. Ważne! Jeśli stałeś się niezdolny do pracy po ukończeniu 30 lat, nie musisz posiadać 5 lat w 10 latach przed zgłoszeniem wniosku lub powstaniem niezdolności do pracy, jeśli jesteś całkowicie niezdolny do pacy oraz udowodniłeś: 25 lat składkowych – kobieta,30 lat składkowych – mężczyzna.
Ja zakładam, że mój lekarz orzecznik stwierdzi powstanie niezdolności do pracy po 30 roku życia, w ostatnich 10 latach (mam 34 lata, zachorowalam w wieku 27, załóżmy ze psychoza 10ta z kolei odbierze mi zdolność pracowania nawet okresami - nie mam 25 lat nieskładkowych (bo jestem za mloda i psychozy zabieraja zdolność pracowania)
Narzędzia przydatne do przeprowadzenia analizy:
- PUE - mozna zalozyc konto - w ciagu 7 dni w dowolnej placówce ZUS potwierdzic z dowodem swoja tożsamość i ma sie możliwość dowiedzenia sie np. o swoich okresach składkowych zgłoszonych do ZUS (daty od … do … forma umowy o pracę/zlecenie/staż itp)
https://www.zus.pl/baza-wiedzy/o-platformie-uslug-elektronicznych-pue-/o-platformie-uslug-elektronicznych-pue-/informacje-dotyczace-pue - jeśli nie chcesz zakładac konta online i wolisz inne formy - ZUS je udostępnia na stronie głównej ZUS: https://www.zus.pl/ w zakładce “Kontakt z ZUS”:
Zadzwoń do ZUS
22 560 16 00 *
- koszt połączenia wg umowy klienta z operatorem telekomunikacyjnym
Konsultanci:
dostępni w dni robocze pon. - pt.:
godz. 7.00 - 18.00Jeśli masz konto na PUE ZUS i PIN do COT uzyskasz pełne informacje w swojej sprawie. Jeśli nie masz konta na PUE ZUS podamy Ci tylko informacje ogólne. W tej sytuacji w trakcie rozmowy z konsultantem możesz przejść uwierzytelnienie za pomocą pytań zadawanych przez konsultanta. Będzie on mógł wtedy potwierdzić Twoje stwierdzenie lub mu zaprzeczyć albo udzielić Ci niektórych informacji z konta w ZUS.
Automatyczny System Informacyjny:
dostępny 24 godziny na dobę
przez 7 dni w tygodniuSkype
Skontaktuj się z ZUS za pomocą komunikatora Skype:
zus_centrum_obslugi_tel
Aby skorzystać z usługi musisz mieć zainstalowany program Skype.
Zadaj pytanie pracownikowi ZUSFormularz kontaktowy zapytania ogólnego
Formularz kontaktowy zapytania ogólnego (w przeciwieństwie do poczty elektronicznej e-mail) gwarantuje bezpieczeństwo przekazywanych informacji. Dlatego możesz podać w nim swoje dane dotyczące Twojej sprawy.
Odpowiedź otrzymasz na podany w formularzu adres e-mail. Będzie ona zawierała informacje ogólne, bez danych szczegółowych z Twojego konta.
Dlatego, jeśli masz zarejestrowane konto na Platformie Usług Elektronicznych, a chcesz uzyskać szczegółowe informacje w swojej sprawie, skorzystaj z opcji „Zadaj pytanie ZUS”, która jest dostępna po zalogowaniu na konto.
Skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej e-mail
adres e-mail do zapytań ogólnych cot@zus.pl
Za pośrednictwem poczty elektronicznej e-mail należy kierować wszelkie pytania ogólne z zakresu działalności ZUS.
Poczta elektroniczna nie gwarantuje bezpieczeństwa przekazywanych informacji, dlatego nie należy za jej pośrednictwem przekazywać informacji osobistych.
Czat z konsultantem ZUS
Usługa czasowo niedostępna.
Napisz do ZUSCOT: cot@zus.pl (wszelkie pytania ogólne z zakresu działalności ZUS) wnioski o informację publiczną: bip@zus.pl skargi, wnioski, petycje: cot@zus.pl
Poczta elektroniczna e-mail nie gwarantuje bezpieczeństwa przekazywanych informacji, dlatego nie należy za jej pośrednictwem przekazywać informacji osobistych.
Jednostki ZUS
Szukasz oddziału, inspektoratu lub biura terenowego ZUS?
Znajdź jednostkę
Jak poruszać się po jednostkach
ZUSLista jednostek z urzędomatem
Lista punktów informacyjnych ZUS
Komisje lekarskie ZUS
Wirtualny DoradcaTrwają prace aktualizacyjne
-
skype z doładowanym kontem (ja płacę ok. 8 groszy za minutę połączenia z numerami stacjonarnymi w PL - trzeba doladowac konto skype ale moim zdaniem sie opłaca bo rozmowa z ZUSem to z mojego doświadczenia pół godziny bite jak nie dluzej) lub telefon (mozna zadzwonic standardowo - kontakty podane na stronie ZUS i powyzej w cytacie)
-
kalkulator ilości dni od daty do daty - po tym jak juz dowiemy sie przez telefon/skype/ lub z PUE jakie mamy okresy składkowe (zapisz to sobie koniecznie!) mozemy policzyc ile to dni i lat daje razem
https://www.infor.pl/kalkulatory/ilosci_dni.html -
excel (MS Office) lub calc(Libre office)
w załączeniu plik z moimi wyliczeniami - mozesz wpisac swoje dane uzyskane z ZUSu powyzszymi metodami i wyliczyc orientacyjnie czy juz sie kwalifikujesz czy jeszcze
0_1552318766039_okresy skladkowe wyliczenie na dzien 11.03.2019.xls
Najwięcej powiedzą Ci liczby - wyliczenia - zachęcam do otworzenia pliku i policzenia samemu! ;)
I to by było na tyle! Powodzenia! :)
- PUE - mozna zalozyc konto - w ciagu 7 dni w dowolnej placówce ZUS potwierdzic z dowodem swoja tożsamość i ma sie możliwość dowiedzenia sie np. o swoich okresach składkowych zgłoszonych do ZUS (daty od … do … forma umowy o pracę/zlecenie/staż itp)
-
Dzień dobry ! Dodatkowo, jeśli chcesz wyliczyć orientacyjną wysokość Twojej przyszłej renty, przydatne są następujące kalkulatory: https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-wysokosci-renty-z-tytulu-niezdolnosci-do-pracy,12.html