Choroby psychiczne a dieta...
-
Ostatnio zaprenumerowałem ciekawy miesięcznik: “O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą”…
W numerze sierpniowym było poniższe stwierdzenie:
"
Depresja?
Za mało
argininyOsoby cierpiące z powodu przewlekłego
obniżenia nastroju mają zbyt niski poziom
aminokwasów. Antydepresanty niewiele
mogą tutaj zdziałać.
Badacze z Uniwersytetu Wschodniej
Finlandii u 99 ochotników z depresją
zmierzyli poziom 3 aminokwasów: argini-
ny, cytruliny i ornityny. Następnie wyniki
porównali z grupą kontrolną 253 zdro-
wych osób. Uczestnicy ze zdiagnozowaną
chorobą mieli niedobory argininy – mimo
przyjmowania leków przeciwdepre-
syjnych i przeciwpsychotycznych ich
organizmy nie produkowały wystar-
czającej ilości tego aminokwasu.
Naukowcy nie są pewni, na czym
polega zależność między argininą
i depresją. Podejrzewają jednak, że
pewną rolę odgrywają stany zapalne,
które znacząco obniżają jej poziom.
To reakcja łańcuchowa: arginina jest
potrzebna do produkcji tlenku azotu
odpowiedzialnego za prawidłową
pracę układu nerwowego i krążenia.
Co ciekawe, w organizmach osób, które
zostały wyleczone z depresji, nadal po-
wstawało zbyt mało aminokwasu. Być
może zatem dieta bogata w drób, soję,
orzeszki ziemne i nabiał przyczyni się do
poprawy ich kondycji.
J Affect Disord,2018; 229:145-51
"Sam od 2 tygodni wypijam jedną mocną, parzoną tradycyjnie kawę na dobę i piję dużo wody. Minęła senność i trzęsiawka wewnętrzna od kawy. Moja żona dba o diete. Od 2 tygodni jemy dużo drobiu, ryb, kasz i innych zdrowszych pokarmów. I muszę powiedzieć, że to działa. Zakwaszenie organizmu minęło i chcę się żyć… :-)